Bilgisayar Başında Kendi Başına Yabancı Dil Öğrenmek


Bir süre önce yine bir blog yazısında matematiği meslek olarak icra etmek isteyen arkadaşlar için kısa bir yazı yazmıştım. Matematik derslerini ile haşır neşir olmanın yanısıra matematikte devam etmek isteyenlerin öncelikle başarması gereken iki şey var:

  • İngilizce öğrenmek,
  • Lisans eğitimini en az 3.00/4.00 ile bitirmek.

Bkz.: https://ahbirkonikolsam.wordpress.com/2011/10/06/matematik-lisans-egitimi-ve-sonrasi/

Ders verdiğim sınıflarda dil bilgisi sıklıkla vurguladığım bir nokta. İnsanlar okulu bitirdiklerinde verdiğimiz matematik derslerin geriye pek az şey kalıyor. Daha genel olarak, okulda öğrenilenlerden geriye çok az şey kalıyor. Üstelik aynı mesleki bilgi düzeyinde olasılıkla bir sürü insan var. Dahası siz daha üst mesleki bilgi düzeyinde iseniz bile, Türkiye emek piyasalarında üstün beceri değil, ucuz bordrolar daha önemli oluyor. İnşaat sektörü dışında, alım satıma dayanan Türkiye piyasasında bu nedenle iyi derecede yabancı dil bilen çalışanlar daha da önem kazanıyor. Pek çok özgeçmişte iyi derecede İngilizce yazıyor, ama şimdiye kadar ben Türkiye’de nadiren iyi derecede yabancı dil bilen insanlarla karşılaştım: Bundan kastım, örneğin mesleki/uzmanlık konularını dışındaki konular hakkında da rahatlıkla konuşabilmek, kendi düşünce ve gözlemlerini ifade edebilmek.

Bir süre önce

http://venturevillage.eu/7-cool-new-ways-to-learn-german

adresinde

http://duolingo.com

ve

http://www.memrise.com

siteleri ile karşılaştım.

Duolingo, size iki dil arasında, olasılıkla İngilizce ve Almanca/Fransızca/İspanyolca/Portekizce’den biri arasında çeviriler yaptırarak, bilgisayarınızın başında dil öğretmeyi amaçlıyor. Duolingo, adım adım ilerleyen bir oyun. Daha ayrıntılı bir değerlendirme için, bkz.:

http://www.fluentin3months.com/duolingo/

Memrise ise uzun dönemli öğrenmeyi amaçlayan bir site. Biricik konusu dil eğitimi değil, ama benim gördüğüm ana başlıklar arasında dil öğreninimi, daha özel olarak sözcük ve deyim öğrenimi önemli yer tutuyor. Örneğin:

http://www.memrise.com/courses/english/english/

Memrise ile doğa harikalarını da öğrenebilirsiniz:

http://www.memrise.com/course/43/natural-wonders/

Memrise hakkında bir değerlendirme için, bkz.:

http://edlab.tc.columbia.edu/index.php?q=node/5998

BBC’nin kendi sayfasında ise pek çok başka kaynak bulmak mümkün. Üstelik yalnızca da İngilizce için değil.

http://www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish/

1 thoughts on “Bilgisayar Başında Kendi Başına Yabancı Dil Öğrenmek

  1. Teşekkürler Hocam.Bunlara ek olarak http://www.ted.com adlı siteyi öneririm.Bu sitede birçok konu hakkında İngilizce yapılmış konuşmaların videoları var.Üstelik birçok konuşmayı birden fazla dilde alt yazılı olarak ya da metin halinde görebiliyorsunuz.Alt yazılı olarak dizi ya da belgesel izlemek isterseniz de dizi-mag iyi bir alternatif.Bazı videoları Türkçe veya İngilizce alt yazılı izleyebiliyorsunuz.Bir de http://www.voscreen.com sitesi var ki burada bazı dizi ve filmlerden parçaları dinleyip bunları parça parça öğrenmeniz mümkün.

Yorum bırakın