Bilgisayarda soyut matematiksel hesaplar yapmak ister misiniz?


Bilgisayarlar bugünkü gibi birer iletişim ve eğlence aracı olmadan önce, hesap araçları olarak kullanılıyordular. Elektronik bilgisayarların gelişiminden kısa bir süre sonra, süregiden sayısal hesaplara ek olarak, simgesel hesaplar yapabilen (örneğin polinomlarla işlem yapan) bilgisayar yazılımları ortaya çıkmıştı.

Son dönemde bu doğrultuda en rahat kullanılabilecek yazılım ise, Sage gibi görünüyor:

http://sagemath.org/

Sage, varolan farklı açık kaynak matematik yazılımlarını birleştiren bir anlayışla üretilmiş. Sürekli yenileniyor. Uzun süredir başarıyla çalışan başka yazılımlardan oluşturulması ise yazılımı hayli güvenilir kılıyor.

Sage matematikçiler tarafından yine matematikçiler için geliştirildiği için mesleğin kafa yapısını da yansıtıyor.

Sage özellikle tüm kullanıcılar için olabildiğince kolay olmaya çalışıyor, özellikle ilk defa deneyenler için…

Sage’i denemek istiyorsanız, ya da çok yoğun olmayan hesaplarda kullanmak istiyorsanız, bilgisayarınıza hiç bir şey yüklemeksizin defter arayüzü ile kullanmak mümkün:

http://sagenb.org/

Feza Gürsey Enstitüsü’nde bir hizmet olarak Türkçe yüzlü bir sage sunucusunu devreye sokmuştuk; yardım belgelerinin başlangıç düzeyini Türkçe’ye İTÜ Matematik Mühendisliği Bölümü’nden 3, İTÜ Fizik Mühendisliği’nden 1 arkadaşımızın emeğiyle yayına hazırlamıştık. Maalesef Enstitü’nün kapatılması ile birlikte bu sunucu da ortadan kalktı.

Uygun maddi olanaklar oluşunca yine bir Türkçe sunucu hizmete açılacaktır. Şimdilik isteyenler pek çok Sage sunucusundan birini polinomları bölmek ya da simgesel integral hesaplamak, yahut da değişik yüzeylerin kesişimini görmek için rahatlıkla kullanabilirler:

http://sagenb.org/

Sage Sunucularının bir listesi http://wiki.sagemath.org/sagenb adresinde mevcut. Türkçe yardım almak isterseniz, benim bir süre önce çevirdiğim Kısa Kılavuzlardan yararlanabilirsiniz:

http://wiki.sagemath.org/quickref

Şimdiden iyi eğlenceler…

Yorum bırakın