Program yazmaya başlayın: Code.Org


Ben program yazmaya oniki yaşında bir Spectrum ZX 48K ile başlamıştım. Kimseden de programlama dersi almadım. Şansıma bu bilgisayar karşıma çıkmadan önce – bilgisayarı Sema Hala’m hediye etmişti-, Anadolu Lisesi’nde (Antalya) İngilizce öğrenmiştim. Eldeki belgeleri karıştıra karıştıra, deneye yanıla bilgisayar programlamayı öğrenmiştim. Öğrendiğim dil BASIC idi.

Bugün o yaştaki çocuklara, hatta daha küçük çocuklara bile, programla öğretmek amaçlı pek çok girişim var. Bu girişimlerin bir kısmı Code.Org adresinde toplanmış. Küçük çocuklardan (4 yaş ve üstü) erişkinlere pek çok farklı kaynak ve pek çok farklı yöntem burada sunuluyor.

Code.Org‘ta sunulan pek çok yaklaşım olmakla birlikte, Bootstrap (http://www.bootstrapworld.org/)’in yaklaşımı bana en akla yatkın gelen yaklaşımlardan birisi. Bootstrap, arkasındaki ProgramByDesign yaklaşımı, çok uzundur ortaokul ve lise öğrencileri üzerinde deneniyor. Kullanılan programlama dili ilk ve en eski programlama dillerinden LISP ailesinden ve sözdizim ile komutları önemsiz olan bir programlama dili. Bu nedenle programlamaya başlamak için en sağlam seçeneklerden biri kanımca.

Code.Org‘ta her yaştan ve farklı ilgi alanlarından insanlara hitap edecek, yaklaşımlar mevcut.

Bir de CS Unplugged’a (http://www.csunplugged.com/) mutlaka bakın.


Matematik Enstitüsü 2013 Kış Araştırma Dönemi

Araştırma Döneminin amacı, değişik üniversitelerden matematikçilerin var olan ya da oluşturacakları araştırma grupları halinde çalışmasını sağlayacak araştırma ortamını sunmaktır. Araştırma grupları, tek kişilik de olabilir. Araştırma Dönemi sonucunda, Bolu Yaz Matematik Enstitüsü 2011 sonunda olduğu gibi bir değerlendirme hazırlanacak (https://ahbirkonikolsam.wordpress.com/2011/09/29/bolu-yaz-matematik-enstitusu-2011-degerlendirmesi/), bu değerlendirme internet üzerinden yayınlanacaktır. 2013 Kış Araştırma Dönemi’ne katılmakla ilgili yegane koşul, dönem sonunda bu değerlendirmeye istenen şekilde ve sürede katkıda bulunmaktır. Araştırma Dönemine katılacak kişilerin kendi masraflarını ya da doğrudan ya da dolaylı olarak (çalışılan kurum, TÜBİTAK vb.) kendisinin karşılaması gerekecektir. Matematik Enstitüsü’ne sunulacak mali destekler olur ise, bunlar desteğe en çok gereksinim duyan kişilerden başlamak üzere, katılımcılara yöneltilecektir.

      View original post 128 kelime daha

      Okunmaya değer bir matematik web sayfası: MathInsight.Org


      Duane Q. Nykamp’ın (http://mathinsight.org/contributor/dqnykamp) başlattığı http://MathInsight.org matematiğin temel konularının özünü, bunların altında yatan düşünceleri, başlıca örneklerini ve karşıörneklerini sunuyor. Örneğin, inanılmaz güzellikte matematik yazan Paul Garrett’ın Calculus Reminder kitapçığı da MathInsight.Org ‘a aktarılmış:

      http://mathinsight.org/thread/calculus_refresher

      Bkz. Paul Garrett, http://www.math.umn.edu/~garrett/

      Türkiye’de Araştırmacıların Bilgisayar Kullanımı Eğilimleri Anketi


      Türkiye’de araştırmacıların bilgisayar kullanımı eğilimlerini belirlemek ve bazı olası iyileştirmeler hakkında bir görüş oluşturabilmek amacıyla bir anket yürütmekteyiz.

      Amacı araştırmalarınız bilişim gereksinimlerinin belirlenerek iyileştirilmesi olan anketimizi

      1. En kısa zamanda doldurarak,
      2. İlgili gördüğünüz diğer araştırmacılara ileterek

      bize büyük bir yardımda bulunabilirsiniz.

      Anket web sayfası:
      https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dFlYRy05R2xXZm1Ndy0yRDZMWl80LVE6MQ

      Anketi doldurma süresi tahmini olarak en fazla 10 dakikadır.

      Araştırmamıza yaptığınız katkılar için size teşekkür ederiz.

      Berkin Malkoç
      Araş. Gör.
      İTÜ Fizik Müh. Bölümü

      ve

      Kürşat Aker

      ODTÜ KKK Matematik Bölümü

      Kısa Belgesel Çekiyorum, Tripod ve Compact Flash Card eksiğim var!


      Bu blogda normal şartlar altında matematik ile ilgili yazılar yayınlıyorum. Bu sefer bir yardım ricasında bulunacağım.

      Bir arkadaşım ile bir kısa belgesel çekiyoruz.

      Bu hafta 17 – 18 Ağustos Cuma – Cumartesi günleri çekim yapacağız. Tam çekim saatimiz ve yerimiz Cumartesi sabah 9.30 Bakırköy.

      Çekimi Canon 5D Mark ii ile yapacağız. Ancak bir takım ekipman konusunda yardıma ihtiyacımız var.

      Bir tripod (tercihan su terazisi olan) ve video çekim yapabilen compact flash card lazım. Compact flash card ın hızının en az 400x olması gerekiyor.

      Bana bu konuda yardımcı olabilirseniz kursataker@gmail.com yazar mısınız?


      Kayhan Ülker

      Higgs Bozonunun Keşfi :  “İnsanoğlu evrene ait önemli bir sırrı daha anlamış oldu”

      13.7.2012 tarihli Cumhuriyet gazetesinin Bilim Teknoloji dergisinde yayınlanan haberin tamamı için tıklayınız.

      Düzeltmeler : 1) İkinci sorunun cevabında fermiyonlar “spini yarım tam sayı olan parçacıklar” olarak tanımlanmış. Doğrusu “spini yarım TEK tam sayı olan parçacıklar” olmalı. Ancak daha güzel bir tanımlama “spini buçuklu sayı”* denmesi. 2) Yerçekimi yerine; dikkat edip “KÜTLEçekimi” demek gerekiyor.(Prof. Dr. Ömür Akyüz hocama teşekkür ederim)

      View original post

      Üçe üçlük tersinir matrisler simetrik gruba karşı


      Daha önceki bir yazımda ikiye iki tersinir matrisler ile simetrik grup arasındaki ilişkiyi sormuştum. Bu yazıda ise üçe üçlük tersinir matrislerden bir simetrik olan homomorfizmanın nasıl kurulduğunu soracağım.

      Bir F cismi üzerindeki kenarı n boyunda olan tersinir kare matrislerin kümesini GL(n,F) ile gösterelim. Herhangi bir X kümesininin birebir örten dönüşümlerine ise o kümenin permütasyonları denir; bunların oluşturduğu gurubu ise Sym(X) ile gösterelim. Başladığımız kümeler, F ve X sonlu olduğunda söz konusu gruplar da sonludur.

      Günün sorusu: Burada F iki üyeli cisim (üyeleri 0 ve 1, toplama ve çarpma mod 2 de toplama ve çarpma) iken, 4 üyeli uygun bir X nesnesi bulun ki, GL(3,F), 4 üyeli X kümesi üzerinde etki etsin. Böyle bir etki kurmak bir GL(3,F) \to Sym(X) homomorfizması bulmaya denktir. Bu iki nesne arasındaki bu dönüşümü olabildiğince somut bir şekilde ifade edin, özelliklerini inceleyin.